The Fanpage of the Icelandic band Hellvar by Wim Van Hooste

Thursday, January 18, 2007

Unun "Mirtis prie minibaro" - Petras Oras

Taip, taip, taip. Mes nuvažiavome šimtus kilometrų tam, kad pamatytume Islandijos pop grupę. Pakeliui pamatėme kraupiai stagnaciškas Šiaulių aludes su paskui "Guberniją" svinguojančiais ir besikeikiančiais seniokais, Žemės dienai skirtą demostraciją, keisčiausias picas šalyje, paseniečius, klykiančius dėl lipduko, "SWH Radio" - ne stotį, o alų, lietuvių ir estų prikimštą bendrabutį Rygos centre ir "Užavas" alumi padabintą palmišką "kantyną" "Alus seta". Taip, tai buvo Rygoje, ir kai ėmėme pinigus iš manko-mato, nirtus rusas reikalavo lato, tvirtindamas, kad "my wife died yesterday". Paskui užklydome į garso įrašų parduotuvę su didžiausia Baltijos šalyse muzikinių filmų kolekcija. Ir daug prožektorių, nes pižoniški (kaip visur) Latvijos žurnalistai norėjo užduoti keletą kvailų klausimų... taip, tai grupė UNUN. Pamišeliška juodaplaukė Heida kikena; "Ką mes grojame? Tai tik kvailokos dainos apie meilę".

Žodžiai: Petras Oras.

UNUN puslapyje yra geras komplimentas, išsakytas kažkokio gerbėjo: "so catchy its almost pathetic" (tipo taip užvedančiai, kad net silpna darosi). ORE leipimas dėl šitos power pop (arba jei norite indie) grupės prasidėjo dar prieš kokius keturis ar penkis metus, kai jų įrašai kažkaip pradėjo sklisti per Lietuvą iš VU stuijavusių islandžių rankų. Vieną mūsų jų pirmasis albumas "ae" išgydė nuo gripo, o septyniems susuko smegenis. 1997ųjų Roskildės festivalyje mes klykėme "Jak se ra rararara" islandiškai, mėtėme į sceną pliušines karvytes, o užkulisuose žadėjome padovanoti traktorių, kai tik grupė užklys į Lietuvą. Deja, piktas ir debiliškas vadybibinkas suomis sugalvojo kitaip. Vietoj kokio "Muzikinio angaro" islandai išstojo Rygos klube "Pulkviedim Neviens Neraksta" (ir garsiajame sandelyje Parnu). Įdomus futuristinis klubelis, ai pamatysite patys.
UNUN formaliai yra duetas iš stambaus senyvo plikio Dr.Gunni ir vaikiškos-nevaikiškos daininkės Heida. Jie dabar reklamuoja savo antrąjį albumą "Otta", kuris įdainuotas vien islandiškai. Ir labai gerai. Ko verti vien dainų pavadinimai: Ordin tom (tušti žodžiai), Vid vid vidtaekid (aš esu tavo radijas), Rokkur (aušra), Fullir unglingar (girti paaugliai), Mexiko , Geimryk (kosminė košė), Sumarstulkublus (vasaros mergaitės bliuzas), Heimsendir (galas netoli), Gaerastar (buvę vaikinai) and Daudi a minibar (mirtis prie minibaro). Be to, dabar grupėje groja Doddi ir Viddi (ritminė sekcija) bei pianistė Eima. Šiaip jau UNUN istorija - gitaristas Thor Eldon"as, kadaise grojęs SUGARCUBES. Jei jums įdomu, galima pasakyti, kad Dr. Gunni's pradėjo savo gitarinius chaosus dar "auksiniais" Islandijos roko metais, tai yra... eee... apie 1980uosius, paskui įkūrė legendines grupes S.H.Draumur, BLESS. Ir dar yra šitas albumas vaikams "ABBA BABB", išleistas 1997. UNUN košę virė nuo 1985, kai Heida grįžo iš savo studentavimo Marselyje ir panašiai. Be abejo, iš Islandijos topų grupė pateko į Björk pasaulinį turą apšildžiusių tarpą. Iš tikrųjų, be pasirodymo jau minėtuose Roskildės ir Midfyns festivaliuose UNUN vis dar Reikjaviko ir visiškų Islandijos užkampių baliukų, aludžių, konfirmacijos vakarėlių ir mini festivalių šviesa. Kalbama, kad išgirdusi kaip UNUN groja jų koverius, atsikūrė legendinė islandų pankroko grupė FRAEBBBLARNIR.
O kol kas mes susigriebiame iš nežinia kur esančias skrajutes, sumokame po tris su puse lato ir patenkame į smuklę, kur visi nuo vietinių "Rotary" prezidentų iki "Tornis" rezidentų (ypatingai gerai atrodo INOKENTIJS MARPLS lyderis Dambis, kuris įrašinėja pirmą savo albumą). Užgroja "Aldaris" kraneliai ir apie pusę dvyliktos scenoje pasirodo latvių grupė SIRKE - slidus, gal net truputį funkuojantis rokelis iš latvių gitarinio roko skrynios. Jūs galėjote matyti šią grupę Vilniuje - superbosistė, tylus minimalizmas, verkia vargonėliai ir - atseit - madinga nedainuoti. Kai SIRKE, atrodytų įsivažiuoja, kažkodėl ir pabaigia, todėl mūsų kamera jų užfiksuoti nespėja. Kampe sukasi liežuviai ir kartais nueinama į tualetą (beje, be jokių ženklų tik po trečio karto supratau, kad tai aš, o ne UNUN mergos vaikštau ne į tą tualetą). Bet pagaliau įsižiebia latvių televizijos kameros ir per žmonių galvas galima matyti, kaip UNUN įsivažiuoja į "Ordin tom". Pirmas siurprizas - grupės lyderiai groja gitaromis ir gitaros aidi kaip geizeriai (Gunni anksčiau buvo bosistas, o Heida laigė po sceną). Gauname dozę naujo albumo, ir neišeina dainuoti kartu, bet ilgainiui aiškėja - kad tai geriausia power pop grupė, kokią teko girdėti per pusę metų. BLONDIE ir BIPLAN atrodo niekingai menki, kai Heida keičia balsą nuo subtilaus bliūzinio iki šaižiai klykiančio, aidint perkusijai ir pianinui. Ai, pažūrėkit, pažūrėkit. Skambant "I see red" aš šokau ant stalo, bet pakartojimui grupė užmetė dar kažkokį THIN LIZZY koverį, kurio metu žviegė nesavais balsais. Per trumpai?
Pabaigai susėdome prie stalo, alaus bokalo. Heidi klausinėja ar verta groti Parnu gatvėje studentams ir aiškina, kad negeria. Mes klausiame, ar tikrai Islandijoj nebuvo alaus, Eima 'beer' supranta kaip 'bjouiurk'. Įteikiame kraupius lietuviškus suvenyrus. Merginos išsprunka į viešbutį, pakeliui glebesčiuojamos latviuk(I)ų. Prie stalo lieka tylus ir mąslus žmogus kalnas Gunnis. Aplinkui skėryčiojasi kažkoks girtas islandas. "Kodėl aš turiu atvažiuoti į gražų miestą Rygą, ir čia sutikti dar vieną kvailą girtą islandą. Jie yra visur".
Taip, taip girtų paauglių yra visur. Pagaliau mes pajudame ir vos neužsimušame Kurzemės laukuose. Jau geriau mirtis prie mini baro, daug geriau. Bet tai kita istorija. Heimsendir.
Daugiau apie UNUN: www.this.is/unun

Source:
http://ore.lt/t_unun.html

No comments: